Hurtigere internet på vej til flere danskere med fibernet

De seneste år har vi fået lidt baghjul af både svenskerne, nordmændene og hollænderne på internethastighed, men nu ser det ud til,  at der er lysere tider på vej, efter et par politiske udmeldinger.


 


Status på fibernet i Danmark


De seneste år har Waoo taget et stort skridt i retningen mod at få danskerne over på hurtigere internetforbindelser. Waoo er en sammenslutning af en række danske elselskaber, og en stor satsning ift. fibernet. I dag har de fået over 600.000 danske husstande koblet på deres fiberledninger. En god portion og et godt skridt i den rigtige retning.


 


Jeg bor selv i Århus, og her har der ikke været mulighed for at koble sig på fibernet i store dele af byen indtil for nylig. Fx. Åbyhøj og hele Silkeborgvej har måttet nøjes med kobberledningerne bredbånd visa TDC nettet. Det har betydet, at mange har siddet på et overbelastet net, og der har ikke været hjælp at hente ved at skifte til en anden udbyder, da de alle benyttede TDC’s net. Silkeborgvej er en af de fem hovedveje til og fra Århus.


 


Det er i øvrigt et faktum, som de færreste danskere er klar over, at mange af de eksisterende internetudbydere faktisk alle benytter de efterhånden ret gamle kobberkabler fra TDC til deres forbindelser, så det eneste de forskellige firmaer rent faktisk konkurrerer på er pris og båndbredde.


 


Har du en ustabil forbindelse, så er der ikke meget hjælpe ved at skifte til en anden udbyder på den samme adresse. De forskellige udbydere og deres hastigheder / priser for bredbånd og fibernet kan du tjekke på netkablet.dk.


 


Nu har Waoo dog koblet mange på et hurtigt og fint fibernet, men i den seneste tid er tendensen stagneret, da Waoo allerede har koblet de større byer på, og der ikke er meget fidus for dem rent økonomisk i at lægge fibernet ud til de mindre byer i provinsen, da det er bekosteligt og en langsommelig og dyr affære.


 


Det er et stort problem, og en udfordring som må angribes politisk, for at få skub i tingene, da det tilsyneladende ikke er rentabelt for det private at udbrede netværket yderligere.


 


Nye politiske toner


Nu er der dog tilsyneladende flere af politikerne, som er begyndt at snakke om at foretage en offentlig investering til nedgravning af nye kabler med fibernet, og det er en rigtig god udvikling. Det er naturligt, at der kommer fokus på det op mod næste folketingsvalg, som jo bekendt snart skal udskrives, men det er naturligvis både godt og skidt at det sker netop nu.


 


På den ene side er det skønt at se, at der fra politisk side sættes fokus på dette, og at det forventes at kunne høste afgørende stemmer blandt den danske befolkning, men på den anden side frygter man lidt, at det blot er valgflæsk og varm luft, som det jo ofte er tilfældet op til et valg.


 


Lad os blot håbe at der kommer gang i internethastighederne fra politisk side indenfor kort tid, så vi kan få koblet resten af Danmark på hastigheder, der er værd at snakke om i 2015. For pt. kniber det gevaldigt i mange af de mindre kommuner og byer, særligt Vestjylland har det lidt hårdt.


 


Nordjylland er til gengæld godt med, da firmaet Bredbånd Nord har gjort et stort stykke arbejde for at få de mindre byer med, og særligt projektet i Tranum har fået opmærksomhed fra hele verden, og her har lokalpolitikerne vist, hvad der er muligt selv for en lille by.


 


Denne lille flække har nemlig verdens hurtigste internet pr indbygger, og slår selv Google’s hjemby Kansas City, som ellers har været byen i verden med det hurtigste Internethastighed indtil Tranum meldte sig på banen.


 


Tjek hastigheden på dit net


Erhvervsstyrelsen har lanceret et tool, som kan tjekke hastigheden på dit net, og også hjælpe dig med overblik over hvilke internetudbydere, du kan benytte i dit område. Du kan se toolet på denne side.


 


Som siden gør opmærksom, bør du dog tage det med et gran salt, hvis du befinder dig i et sommerhusområde. Der er det nemlig som regel noget langsommere og lidt mere bekosteligt. Du kan bruge denne guide til Internet i sommerhuset.