At vælge det rigtige kontrolpanel til webhosting

Mange fokuserer primært på pris, ydeevne og support, når de skal vælge webhotel. De færreste tager rent faktisk kontrolpanelet med i deres overvejelser, selvom dette ligger hele grundlaget for, hvordan din kommende arbejdsplatform kommer til at se ud.


Derfor kan det være rigtig vigtigt at tage de forskellige kontrolpaneler med i sine overvejelser om valg af webhosting, idet det er her, du kommer til at tilbringe meget af din tid. Ligesom med alt andet, så har de hver sine fordele og ulemper. Så hvordan kan man finde ud af, hvad der virker bedst?


Det er vigtigt at kigge på dine behov og dine foretrukne metoder at arbejde på. Der findes både gratis, åbne, lukkede og betalte kontrolpaneler, som hver har sin måde at tilrettelægge tingene på.


Hos nogle webhosts har de deres egne kontrolsystemer, der er særligt bundet til lige netop deres service. Med så mange forskellige muligheder er det derfor en god idé, at sammenligne dem hver især.


cPanel


Et af de mest anvendte kontrolpaneler kaldes cPanel. Det blev udviklet af John Nick Koston i 1996, som dog først for alvor slog igennem i år 1999.


En af grundende til cPanels store popularitet er dets let overskuelige layout og dets brugervenlighed. Deres opsætning af kontrolpanelet gør det nemt for både erfarne såvel som nyere administratorer at styre deres websites. Dette kan simpelt og nemt gøres fra en helt almindelig browser - hvor der findes mange værktøjer, som letter de forskellige opgaver en hel del.


Et af dem er bl.a. deres udbredte auto-installatør, som muliggør rigtigt mange tilføjelsesprogrammer at blive installeret med blot ét enkelt klik. Det lader dig slippe for mange timers besvær med opsætning og installering.


At der er blevet arbejdet seriøst og intenst med at skabe et kontrolsystem i høj klasse, kan bestemt også mærkes på prisen. Det koster helt op til 28 euro om måneden for at anvende cPanel, hvorfor det langt fra er en billig løsning - om end den er særdeles effektiv.


Plesk


Et andet kontrolpanel af rigtig høj kvalitet hedder Plesk, som for første gang udkom i år 2003. Ligesom med cPanel, så gør Plesk det muligt for administratoren af opsætte komplette websites og med tilhørende internetløsninger via en browser.


Udseendet på Plesks kontrolpanel er også meget brugervenligt, hvilket gør det let at anvende for selv nye brugere. Det er et system, der tydeligvis er blevet arbejdet godt og grundigt med, hvorfor du også kan forvente god og let tilgængelig support, i og med der findes mange brugere af systemet verden over.


Noget mindre godt ved Plesk er dog deres pris. Det koster også penge om måneden for at anvende deres kontrolpanel, så det er bestemt ikke en løsning for dig, som ønsker at skære økonomisk ind til benet. Det koster 15 euro om måneden, hvis du vil have den billigste version. Vil du i stedet have ubegrænset adgang, så vil det dog koste helt op til 29 euro om måneden.


DirectAdmin


Ligesom med Plesk, så kom DirectAdmin også til verden for første gang i år 2003. De har siden da været styret af JBMC Software. Hvorimod de 2 ovenstående kontrolsystemer henvender sig til de mere krævende og lidt større webløsninger, så gør DirectAdmin sig mere attraktiv for de mindre webløsninger.


Det koster nemlig kun 5 euro om måneden for at bruge DirectAdmin, hvilket tilmed giver dig en ubegrænset adgang til brugen af det. På trods af den lave pris, så behøver du ikke bekymre dig om lavere stabilitet eller forværret hastighed.


DirectAdmin har dog sin særlige måde at gøre tingene på. Dette kan ses i opbygningen af deres kontrolpanel, der er udformet på en særlig måde, hvorfor det kan tage lidt tid at vende sig til.


Den lavere pris afspejler sig også i de muligheder, der foreligger for ekstra tilføjelsesprogrammer. Selvom DirectAdmin bestemt har kapacitet og ydelsesevne til at understøtte krævende webløsninger, så findes der mindre muligheder for super simple løsninger.


Når webhosten har udviklet sit eget kontrolpanel


Mange af de danske webhosts har udviklet deres egne kontrolpaneler (Ex. Unoeuro & One.com), så derfor kan det være relevant at kigge på fordele og ulemperne for disse.


Det gode ved en webhost, som har udviklet deres eget styresystem, er, at du ikke skal betale yderligere licenspenge for styresystemet, hvilket først og fremmest kan betyde en billigere løsning for dig. Derudover er der en stor sandsynlighed for, at det vil gøre din hjemmeside en hel del hurtigere, samtidigt med det kan passe bedre til lige netop dine behov.


Dog kan det også vise sig at være det modsatte. Du kan være uheldig, at din webhost har et styresystem, som ikke er særlig velfungerende. Det vil godt nok betyde en billigere løsning, men det vil også betyde langt mere besværlige arbejdsforhold. I og med du er bundet op på de enkelte webhosteres løsninger, så vil du også have begrænsede muligheder for at søge om ekstern hjælp.